Elbaşı Kanunu İptal Edildi

Kazakistan Anayasa Mahkemesi, bir grup milletvekilinin dilekçesini değerlendirdi ve "İlk cumhurbaşkanı Elbaşı" yasasını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, bu kararın "5 Haziran 2022'de yapılan referandum sonuçlarına dayanılarak" ve "Kazakistan halkının iradesine dayanılarak" verildiğini açıkladı.

Mahkeme, 5 Haziran 2022'de, yapılan anayasayı referandumunu temel alarak Kazakistan Devletinin gücünün tek kaynağının Kazakistan Halkı olduğunu vurguladı. Referandum ile Anayasa Konseyi'ne ömür boyu üyelik, ayrıca özel imtiyazları - değişmeyen statüsü, üst üste ikiden fazla cumhurbaşkanı seçilme hakkı Anayasa'dan çıkarılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, kararın derhal yürürlüğe gireceğini ve temyiz edilemeyeceğini açıkladı.

Geçen yılın Aralık ayında Meclis, "İlk Cumhurbaşkanı - Elbaşı" konulu Anayasa Yasasını yürürlükten kaldırma sürecini başlattı. 2000 yılında kabul edilen "Birinci Cumhurbaşkanı - Elbaşı Yasası", ülkenin eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve ailesine çok fazla öncelik veriyor. Yasaya göre Nazarbayev ve aile üyeleri cezai olarak sorumlu tutulamayacak, tutuklanmayacak, el konulmayacak veya kısıtlanmayacaktı.